Жүктілік кезінде дұрыс тамақтану ана үшін де, дамып келе жатқан нәресте үшін де маңызды. Жүктілік кезінде не жеу керек және неден аулақ болу керектігі туралы бірнеше маңызды ойлар:
Жемістер, көкөністер, дәнді дақылдар, майсыз ақуыздар және пайдалы майларды қамтитын теңдестірілген диетаны жеңіз. Баланың өсуі мен дамуы үшін қажетті кальций, темір және фолий қышқылы сияқты қоректік заттардың жеткілікті мөлшерін алу маңызды.
Жүктілік рационына қосуға болатын тағамдар: сүт өнімдері, бұршақ дақылдары, тәтті картоп, лосось, жұмыртқа, жасыл жапырақты көкөністер, майсыз ет, жидектер, тұтас дәндер, авокадо, кептірілген жемістер, балық бауыры майы және су.
Теңіз өнімдері ақуыздың және омега-3 май қышқылдарының жақсы көзі болып табылады, бірақ оны қалыпты мөлшерде тұтыну керек. Американдықтарға арналған 2020-2025 диеталық нұсқаулықтары аптасына 8-12 унция теңіз өнімдерін ұсынады, бірақ ақ тунец (альбакор) аптасына 6 унцияға дейін шектейді.
Жүктілік кезінде шикі немесе шала пісірілген ет, сынап мөлшері жоғары балық, дәмді ет, шикі жұмыртқа, пастерленбеген сүт өнімдері және кофеин сияқты кейбір тағамдардан аулақ болыңыз.
Жүктілік кезінде ылғалдану маңызды, сондықтан суды және басқа сұйықтықтарды көп ішуді ұмытпаңыз.
Жүктілікке дейінгі сау салмағы бар әйелдерге екінші және үшінші триместрде күніне қосымша 340 – 450 калория тұтыну ұсынылады. Дегенмен, бұл жүктілікке дейін артық салмағы немесе семіздігі бар әйелдер үшін әртүрлі болуы мүмкін.
Босанудың негізгі ақауларының алдын алу үшін жүктілікке дейін және жүктілік кезінде фолий қышқылымен пренатальды витаминді қабылдау ұсынылады. Сондай-ақ жүктілікке дейін және жүктілік кезінде темекі шегуден бас тарту керек.
Қорытындылай келе, жүктілік кезінде дұрыс және теңдестірілген диета ананың да, дамып келе жатқан нәрестенің де денсаулығы мен әл-ауқаты үшін маңызды. Жүктілік кезінде диетаға қатысты жеке ұсыныстар алу үшін денсаулық сақтау маманымен кеңесіңіз.